Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Útočník z Hurgady, který smrtelně pobodal Češku, je nesvéprávný. Rodina možná dostane odškodnění

Útočník z Hurgady, který smrtelně pobodal Češku, je nesvéprávný. Rodina možná dostane odškodnění

Egypťan, který před rokem smrtelně pobodal Češku a další dvě německé turistky v Hurgadě, trpí mozkovou dysfunkcí a pravděpodobně bude prohlášen za nesvéprávného. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí na základě informací od egyptského charge d'affaires Ranyho Mohie-Eldina, kterého si na dnešek na ministerstvo předvolal náměstek Martin Smolek. Mohie-Eldin podle ministerstva nevyloučil možnost odškodnění pozůstalých. O schůzce v Černínském paláci a pravděpodobné nesvéprávnosti pachatele informovaly Lidové noviny.

Egyptský diplomat uvedl, že lékařské zprávy vypracované kvůli posudkům indikují, že útočník trpí mozkovou dysfunkcí a měl by být proto prohlášen za nesvéprávného. „Lékaři ho zároveň shledali nebezpečným pro své okolí. Útočník se nyní nachází v detenčním zařízení, kde setrvá do rozhodnutí soudu, který musí oficiálně potvrdit závěry lékařských zpráv o útočníkově nesvéprávnosti a duševním zdraví,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Egyptský charge d'affaires považuje podle Černínského paláce za vysoce pravděpodobné, že soud závěry posudků potvrdí a nařídí pachateli ústavní léčbu. "V takovém případě by s ním nebylo následně zahájeno standardní trestní soudní líčení," píše ministerstvo. Egyptská strana nevyloučila možnost odškodnění, forma se má odvíjet od rozhodnutí soudu o svéprávnosti útočníka.

Česká diplomacie krátce po útoku požádala Egypt o jeho vyšetření. Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předal rovněž velvyslanci Egypta nótu, v níž žádal o odškodnění pro rodinu Češky zemřelé a také o záznam z pitvy.

Loni 14. července usmrtil Egypťan německé turistky ve věku 56 a 65 let na hotelové pláži několika bodnými ranami nožem. Kromě toho zranil další čtyři cizinky včetně 36leté Češky, která svým těžkým zraněním podlehla o několik dní později v nemocnici.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1