Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

V Bavorsku hoří elektrárna. Výbuch zranil 9 lidí, další dva tísice opustily své domovy

V Bavorsku hoří elektrárna. Výbuch zranil 9 lidí, další dva tísice opustily své domovy

Rozsáhlý požár vypukl dnes ráno v průmyslovém areálu nedaleko bavorského města Ingolstadt. Policie pozemek o rozloze 130 hektarů uzavřela, dočasně se muselo evakuovat přes 2000 lidí žijících v okolí, informovala agentura DPA. Zranění utrpělo devět lidí. Příčina požáru, kterému předcházel výbuch, zatím není jasná.

V průmyslovém areálu u města Vohburg an der Donau východně od Ingolstadtu se kromě rafinerie firmy Bayernoil nachází také paroplynová elektrárna, podle Bavorského rozhlasu (BR) hoří právě v ní. S požárem, který vypukl kolem 5:30 SELČ, bojují stovky hasičů.

„Boj s požárem běží na plné obrátky,“ uvedl dopoledne policejní mluvčí Hans-Peter Kammerer. Podle BR se nicméně již oheň podařilo dostat pod kontrolu.

Zranění utrpělo při neštěstí celkem devět lidí. Jeden člověk utrpěl těžká, tři lidé středně těžká a pět osob lehká zranění. Podle mluvčího firmy Bayernoil většinu lidí poranily odletující kusy předmětů, popáleniny neutrpěl nikdo. Všichni postižení jsou zaměstnanci podniku.

Policie průmyslový areál i jeho okolí uzavřela, neprůjezdná je také část silnice B16, která vede poblíž. Velkou uzávěrou chtějí policisté podle mluvčího zabránit mimo jiné tomu, aby na místo přijížděli zvědavci.

Své domovy muselo načas opustit 2200 lidí z města Vohburg an der Donau a okolí. Podle policie šlo o preventivní opatření v souvislosti se silným dýmem, který z místa požáru vycházel. Po zhruba třech hodinách ale analýzy ukázaly, že ve vzduchu nejsou toxické látky, a lidé se tak do svých domovů mohli vrátit. Nadále však platí výzva, aby zavřeli a utěsnili okna i dveře a nevycházeli.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1