V Hongkongu poprvé zakázali politickou stranu. Vrací se do hry nezávislost?

Marek Hudema

Hongkongské úřady v pondělí zakázali Hongkongskou národní stranu, která usiluje o nezávislost Hongkongu. Území je od roku 1997 formálně součástí Číny. Opozice se obává o svobodu projevu v Hongkongu a podle některých odborníků to paradoxně může posílit volání po nezávislosti.

„V zájmu národní bezpečnosti nebo veřejné bezpečnosti, veřejného pořádku nebo ochrany práv a svobod ostatních osob“ v pondělí hongkongské úřady zakázaly Hongkonskou národní strany, která usiluje o nezávislost Hongkongu na Číně. Oznámil to tamní ministr bezpečnosti John Lee. Úřady k tomu využily starého nařízení, které bylo původně určeno proti mafii, zejména čínským triádám. Je to poprvé od konce britské koloniální vlády, kdy byl tento zákon použit proti politické straně. Za britské nadvlády byl použit proti čínské komunistické straně a proti národní čínské straně, známé jako Kuomintang.

Hongkongská národní strana je obskurní miniaturní organizace, kterou vede 27letý Andy Chan, a u níž vůbec není známo, kolik má členů. Sám Chan tvrdil, že jde o 30 – 50 lidí, ale je možné, že je to mnohem méně. Na veřejnosti vystupuje jenom Chan a údajný mluvčí strany Jason Chow Ho-fai. Nezávislost Hongkongu podporuje nyní 10 – 17 procent obyvatel. Podle úřadů je ale Chan zastánce násilí a proto bylo třeba jeho stranu zakázat. Opírají se přitom vyjádření Chana pro média, kde prohlásil, že „pokud jde o násilí, podporujeme ho, pokud to bude efektivní k tomu, abychom byli slyšet“. Navíc prohlásil, že může napodobit opoziční strany v Kosovu a vypustit slzný plyn v hongkongském parlamentu.

Čína a Vatikán dosáhly historické dohody. Je to zrada věřících, prodali je komunistům, tvrdí kritici

sinfin.digital