Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

V ruském Soči sjel z dráhy letoun a začal hořet. Zranilo se téměř 20 lidí

V ruském Soči sjel z dráhy letoun a začal hořet. Zranilo se téměř 20 lidí

Téměř dvě desítky cestujících utrpěly zranění poté, co letoun se 170 lidmi na palubě při přistávání na letišti Adler u letoviska Soči na jihu Ruska sjel z dráhy, skončil v řece a vzplál. Všechny osoby se z letadla podařilo evakuovat. Nehoda se stala v noci na dnešek. Podle listu Kommersant utrpěl jeden z pracovníků letiště přihlížející nehodě srdeční záchvat, kterému podlehl.

Ministerstvo zdravotnictví podle agentury TASS potvrdilo 18 zraněných, včetně tří dětí. Ujistilo, že zranění dostali veškerou lékařskou pomoc, ostatním cestujícím na letišti pomáhají psychologové a na situaci osobně dohlíží ministryně Veronika Skvorcovová.

Na palubě letounu Boeing 737 ruské společnosti Utair bylo podle úřadů 164 cestujících a šest členů posádky. Všechny se podařilo evakuovat. Při sjetí z dráhy se poškodilo křídlo a podvozek a vzplál levý motor. Vypukl požár, při kterém shořelo levé křídlo. Poškozena byla také přední část letounu.

Boeing 737 letěl z Moskvy do Soči, k nehodě podle Kommersantu došlo za silného větru a deště ve 2:50 moskevského času (1:50 SELČ). Letoun byl silně poškozen, ale požár se podařilo uhasit. Příčiny nehody se ještě zjišťují, předpokládá se ale vina pilotů: letoun přistál až na druhý pokus, a to až poté, co přeletěl velkou část dráhy. Zbývající část nestačila ani při prudkém brzdění, a to tím spíše, že byla mokrá. K nehodě přispěl také vítr, dosahující v poryvech rychlosti skoro 90 kilometrů za hodinu.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1