Vítězové a poražení syrského konfliktu: Jak jsou rozdány karty a co čeká zemi do budoucna

Pavel Novotný

ANALÝZA | Hojně kritizovaný odchod amerických vojáků ze Sýrie i nečekaně vřelá spolupráce jejich vrchního velitele Donalda Trumpa s tureckým autokratem Recepem Tayyipem Erdoganem silně rozhoupaly regionální politiku. Do pohybu se dali vojáci, civilisté i diplomaté. Kdo teď v syrském konfliktu vyhrává, kdo ztrácí? A co čeká zemi do budoucna?

Základní otázky současnosti tedy zní: Jaké ambice, respektive možnosti je do budoucna uskutečnit, mají jednotliví hráči účastnící se syrské partie?

Nejprve vítěz. Tím, kdo tentokrát bral suverénně nejvíc, je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Pro tuto chvíli dosáhl takřka všeho, oč v Sýrii usiloval. Hlavně díky stěží uvěřitelným ústupkům americké administrativy Donalda Trumpa. „Vypadá to, že USA daly Turecku všechno, oč si řeklo. Ač se snažím dívat pozorně, nevidím jediný bod, ve kterém by Turci ustoupili,“ konstatuje pro list The New York Times americký ex-velvyslanec v Ankaře Eric S. Edelman, který v éře prezidenta Goerge W. Bushe sloužil i na ministerstvu obrany.

Situace v Sýrii
sinfin.digital