Vyšetřování ruského vlivu na Trumpa a volby opět zadrhává. Co přinese pád muže, který vše dozoruje?

Adam Kotrbatý

Zprávy o odchodu náměstka amerického ministra spravedlnosti Roda Rosensteina možná na první pohled nepůsobí úplně atraktivně. Vyvolaly ale obavy o další osud vyšetřování ruského vměšování do prezidentských voleb v USA, a to už je jiná kategorie. Právě Rosenstein totiž dozoruje činnost týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Jeho konec ve funkci může vnést do procesu chaos a poskytnout prezidentu Donaldu Trumpovi možnost, jak vyšetřování paralyzovat.

Rosenstein v pondělí mířil do Bílého domu přesvědčený o tom, že ze dveří bude odcházet jako nezaměstnaný. Článek New York Times o jeho snaze podrývat Trumpovu autoritu a o návrhu, jak se prezidenta zbavit, oslabil Rosensteinovu už tak křehkou pozici uvnitř administrativy. Ve funkci zatím přesto zůstal, o jeho dalším osudu napoví až čtvrteční schůzka s Trumpem.

Odchod náměstka ministra spravedlnosti by za normálních okolností nebudil větší pozornost. Rosensteinova role je ale zásadní pro další průběh vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA před dvěma lety. FBI šetří, zda a případně jak Kreml pomohl do prezidentského úřadu právě Donaldu Trumpovi, jestli prezident či jeho tým s Moskvou vědomě spolupracovali a také to, zda se Trump ve funkci nedopustil maření spravedlnosti. Všechny činy by mohly vést až ke spuštění procesu odvolání, neboli impeachmentu.

V Hongkongu poprvé zakázali politickou stranu. Vrací se do hry nezávislost?

sinfin.digital