Vyvolávat strach z migrace je pro politiky snazší než řešit skutečné problémy, říkají filmaři

Milan Rokos

Francouzští novináři a dokumentaristé Claire Billetová a Olivier Jobard se tématu migrace věnují už řadu let. Na festivalu dokumentárních filmů Jeden svět vyhráli hlavní cenu se  snímkem Kamenné srdce, který vypráví příběh integrace 12letého afghánského chlapce do francouzské společnosti. V rozhovoru pro INFO.CZ mluví i o bezpečnostní situaci v chlapcově rodišti nebo o tom, proč politici kladou takový důraz na téma migrace.

Do Prahy jste přivezli film Kamenné srdce mapující osm let života afghánského uprchlíka Quorbána v Paříži, jeho dospívání i získání francouzského občanství. Sledujete jeho osudy i nadále?

CB: Ano, má se dobře. Ukončil studia lékařských analýz a začal pracovat v laboratoři jedné velké společnosti.

Na začátku měl ale s francouzskými úřady problémy, protože měl v dokladech neexistující datum narození. Víte už, proč tento problém vznikl?

OJ: Byl to problém s překladem a s rozdílem francouzského a afghánského kalendáře. Někdo si špatně zapsal Quorbánovo narození a až po několika měsících se přišlo na to, že 31. listopad neexistuje. Celá úřední procedura se tak o několik měsíců protáhla a francouzské úřady si vyžádaly originální rodný list z Afghánistánu.

Analýza: Afghánistán na prahu nové éry. Klíčové otázky ohledně dohody USA s Tálibánem

sinfin.digital