Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zavřené hotely, odstavené lodě. Čína si vzala souostroví Palau jako rukojmí v boji o Tchaj-wan

Zavřené hotely, odstavené lodě. Čína si vzala souostroví Palau jako rukojmí v boji o Tchaj-wan

Spor mezi Čínou a Tchaj-wanem má novou oběť. Čína na konci loňského roku zakázala pořádat výlety a zájezdy na tropické souostroví Palau. To je jedním z 18 zbývajících spojenců Tchaj-wanu. Peking po Palau chce, aby uznávalo politiku jedné Číny. To by znamenalo, že bude považovat Tchaj-wan jako neoddělitelnou součást jejího území.

„Probíhá diskuse o tom, jak Čína využívá cestovní ruch jako zbraň. Někteří lidé se domnívají, že Peking nejprve na Palau umožnil utrácet, aby následně peníze stahoval zpět a zkusil s Palau navázat diplomatické vztahy,“ cituje agentura Reuters Jeffreyho Barabeho, majitele hotelu na ostrově Koror.

Právě na Kororu je čínský krok výrazně znát. Hotely jsou prázdné, stejně tak restaurace, lodě, které přepravují turisty, kotví u břehu. Číňané představovali v roce 2017 necelou polovinu návštěvníků Palau. Z Číny dorazilo 55 tisíc z celkového počtu 122 tisíc turistů. Pro srovnání, z Tchaj-wanu přijelo 9 tisíc osob.

Čínský ústup se projevuje nejen úbytkem turistů, ale také nižším zájmem investorů, kteří na Palau dříve budovali hotely a otevírali podniky. Aerolinky Palau Pacific Airways v červenci oznámily, že ukončí lety do Číny. Ty od začátku platnosti čínského opatření evidují 50procentní pokles rezervací.

Prezident Palau Tommy Remengesau prohlásil, že o omezeních pro turisty s Pekingem nemluvil. Nad uznáním politiky jedné Číny nyní neuvažuje. „Investice a cestovní ruch z Číny Palau přivítalo, ale principy současné administrativy a demokratické ideály jsou těsněji spojeny s Tchaj-wanem,“ pravil.

Palau se problémům snaží čelit změnou strategie. Spíše než na masový turismus se chce orientovat na movitější turisty, kteří budou na ostrovech utrácet. „Realitou je, že čísla neznamenají velké výnosy. Rozhodli jsme se pro politiku kvality proti kvantitě,“ konstatoval Remengesau.

Čína se stala jedním z dominantních ekonomických hráčů v Pacifiku. V regionu utrácí miliardy dolarů na investice nebo zmíněný turismus. V roce 2017 dosáhl její obchod se státy Fóra pacifických ostrovů hodnoty 8,2 miliard dolarů. Američané mají se stejnými zeměmi bilanci 1,6 miliard dolarů.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1