Tvrdý střet s realitou. Hokejová dvacítka na bronz nedosáhla, Američani mladým Čechům nastříleli 9 gólů

ČTK

mk

Česká hokejová dvacítka prohrála v duelu o třetí místo na mistrovství světa v Buffalu s domácími Spojenými státy americkými vysoko 3:9 a na medaili nedosáhla. Na cenný kov tak čekají junioři od zisku bronzu v roce 2005 v Grand Forks. Čtyřmi góly zařídil výhru loňských světových šampionů Trent Frederic. V noci našeho času se hrálo také finále, Kanaďané v něm porazili Švédy 3:1 a oslavili tak už 17. titul.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána inkasovali první dva góly při vlastní přesilovce a rozjetí Američané jim ve druhé třetině nasázeli celkem šest branek. Češi se poprvé prosadili až v úvodu závěrečného dějství za stavu 0:7. "Američané ve druhé třetině dominovali, v té třetí trochu polevili, čehož jsme využili a poupravili skóre. Dnes jsme ale určitě nebyli lepším týmem," řekl Pešán.

Američané dosáhli na medaili potřetí za sebou. Loni v Montrealu slavili titul a v roce 2016 v Helsinkách dosáhli rovněž na bronz.

V úvodu utkání mohli udeřit Češi. Ve druhé minutě Chytilův bekhendový pokus prošel Oettingerovi mezi betony a zastavila jej pravá tyč. Kořenář si poradil se střelami Samberga a Foxe, na druhé straně zahrozil ve 14. minutě Lauko.

Klíčové pro vývoj utkání se stalo Sambergovo vyloučení v závěru úvodní třetiny. Těsně před první pauzou totiž Kautovi na útočné modré čáře sebral puk Frederic a v úniku v čase 19:56 prostřelil Kořenáře. Po devíti sekundách druhé části se Američané prosadili v oslabení znovu. Joey Anderson sebral za brankou puk Nečasovi, nabil Poehlingovi a český gólman opět kapituloval.

"Američané byli celkově lepší. My jsme měli každý zápas ve skupině vyrovnaný a museli jsme hrát až do konce. Teď už nám proto možná v posledních dvou zápasech chyběly síly. Musíme ale turnaj brát pozitivně, postoupili jsme do semifinále," uvedl útočník Martin Nečas.

sinfin.digital