Babiš zahájil jednání s ostatními lídry. Mění strany předvolební sliby?

Info.cz

adk

Volby skončily, začíná jednání o vládě. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš obeslal lídry stran, které se dostaly do sněmovny, a pozval je na jednání do jeho sídla v Průhonicích u Prahy. Zástupci některých stran tam ale odmítají přijet, některé schůzky se tak přemístily na jiná místa.

KSČM

Babiš se v neděli již sešel se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Ti se ke koalici před volbami stavili odmítavě, České televizi a Nově řekl, že tento názor dnes zopakoval. Nedošlo ani na jednání o obsazení pozice předsedy Poslanecké sněmovny.

STAN

Šéf vítěze voleb hnutí ANO Andrej Babiš přemlouval hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ke koaliční spolupráci, ale marně, řekl novinářům po dnešní zhruba hodinové schůzce s Babišem předseda Starostů Petr Gazdík. Představitelé STAN řadí ANO vedle komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie mezi subjekty, s kterými kvůli demokratickému deficitu nemohou spolupracovat. Starostové ve Sněmovně jako nejmenší subjekt nebudou usilovat o to, aby měli jejího místopředsedu, řekl Gazdík.

ČSSD

sinfin.digital