Bude v čele Senátu STAN, ODS nebo někdo třetí? Vlivný post si nárokují všichni

Markéta Žižková

Ohledně rozložení sil v Senátu je opět o něco více jasno. Klubu ODS se podařilo do svých řad získat majitele Synotu Ivo Valentu a hudebníka a podnikatele Ladislava Faktora. Neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer oznámil, že zůstane nezařazeným senátorem. Kluby ODS i STAN tak mají shodně po osmnácti členech. Hlavní bitva o nového předsedu Senátu se tedy odehraje mezi těmito dvěma partajemi. Do situace ale mohou ještě promluvit lidovci, konkrétně senátor Václav Hampl, který si získává podporu i u dalších senátorských klubů.

Do letošních senátních voleb představovala nejsilnější skupinu v horní komoře sociální demokracie. Ze třinácti křesel se jí ale podařilo obhájit jen jediné, a tak o předsedu Senátu – jehož funkci dnes zastává Milan Štěch – přijde. O tom, koho by v čele Senátu preferovali, sociální demokraté nemluví.

„Respektuji výsledky voleb a věřím, že k dohodě klubů dojde a někdo předsedou bude,“ říká v odpovědi pro INFO.CZ předseda senátorské klubu ČSSD a jediný sociálnědemokratický senátor, který obhájil v letošních volbách svůj post, Petr Vícha.

Nejmladší senátor Wagenknecht: Politik musí říct své rozhodnutí nahlas, nechci hráz mezi Senátem a Sněmovnou

sinfin.digital