Nový senátor Balatka: Možná budeme muset bránit Senát před útoky, je to „účelovka“

Markéta Žižková

Do senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN) se po volbách zařadil i nováček Miroslav Balatka. Pro horní komoru by si uměl představit i více pravomocí. „Role Senátu jako pojistky demokracie, jak je dnes ústavně daná, je dobrá, ale pravomoci Senátu jako takového jsou poměrně slabé. Dokážu si představit, že by měl silnější pozici. Na to je ale potřeba shoda obou komor. Je to otázkou širšího politického konsenzu a vzhledem k tomu, jak se k tomu staví současná hlava státu a premiér a jakou máme hlasovací mašinérii ANO, KSČM a SPD, to v současné době průchodné není,“ říká Balatka v rozhovoru pro INFO.CZ. Snižování role Senátu ze strany prezidenta a premiéra vidí jako „kampaň a účelovku“.

Co říkáte na váš výsledek v druhém kole?

Bylo to překvapení, do poslední chvíle jsem to nečekal. První kolo jsem sice vyhrál, ale když jsem si sečetl hlasy protikandidátů paní Oulehlové (Renata Oulehlová, ANO – pozn.red.) a pana Picky (Jan Picka, ČSSD – pozn.red.), který dal podporu právě jí, tak to pro mě bylo do poslední chvíle napínavé.

Účast v senátních volbách byla velmi nízká. Co je podle vás důvodem?

Strávil jsem od začátku září až do druhého kola voleb každé odpoledne s voliči v rámci kontaktní kampaně. Na základě této zkušenosti si troufnu tvrdit následující: lidé o nich vesměs moc neví.

Senátní volby jsou jednou za šest let a vzhledem k tomu, že se nedávají před druhým kolem volební lístky do schránek, tak spousta lidí ke druhému kolu prostě nedorazí. Druhé kolo je navíc už po týdnu, ne až po dvou týdnech jako u prezidentských voleb. Myslím, že i tímto je daná nízká volební účast. Svoji roli samozřejmě hraje i určitá nepopularita Senátu.

Jediný nový senátor za ANO: Při změně ústavy mi naskakuje červená, vláda musí počítat s těžší pozicí

sinfin.digital