Rabas: Peníze tečou ke spekulantům, stát lidem způsobí i bankrot. V Senátu se s tím dá bojovat

Markéta Žižková

Přemysl Rabas, který kandiduje s širokou podporou stran, se probojoval do druhého kola senátních voleb na Chomutovsku. V kraji, který trpí exekucemi i důsledky těžby a v němž často nachází podporu extremistické strany, chce nabídnout komplexní řešení problémů. Zaměřuje se na situaci na sídlištích. „Dnes se nenávist obrací proti minoritním etnikům, že oni nám berou peníze z dávek a my je musíme platit. Nevidíme ale, že ty peníze jen protékají a vůbec se k zástupcům minorit nedostanou. Jdou spekulantům, kteří jsou součástí většinové společnosti. Tam by se mělo zasáhnout,“ říká Rabas ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ. Proč se podle něj nesmí zrušit Senát? A v jakém stavu je dnešní Chomutovsko? Více v rozhovoru.

V prvním kole senátních voleb jste získal na Chomutovsku více než třicet procent hlasů. Co na to říkáte?

Je to milé. Ať to nakonec dopadne jakkoliv, tak milá byla už samotná kampaň. Na rozdíl od konkurentů jsme nevyužívali žádné placené reklamy v denících ani billboardovou kampaň. Ta sounáležitost, kdy šli podporovatelé s kůží na trh tím, že si dávali na auta stínítka a bannery na ploty, byla skvělá. Ať to dopadne, jak chce, tak už toto stálo za to.

Máte představu, jak by se hlasy ve druhém kole mohly rozložit?

Kdyby to někdo dokázal, tak je to na Nobelovu cenu. Uvidíme, jestli lidé, kteří mi dali podporu v prvním kole, přijdou znovu. Jak se přerozdělí hlasy těch, co volili neúspěšné kandidáty, to nedokážu ani odhadnout. Komunisté podpořili protikandidátku. Přiznám se, že bych se vlastně styděl, kdyby podpořili mě. Ostatní se nijak nevyjádřili.

Co říkáte na svou protikandidátku Martinu Chodackou za ANO?

ANO je dnes stále v kurzu, i přesto že v Praze to úplně dobře nedopadlo. Doktoři jsou vděční kandidáti (Chodacká je primářka onkologického oddělení – pozn. redakce).

Čunek obhajuje už z 1. kola a říká pro INFO.CZ: Síly v Senátu se vyrovnají. Věřím, že změna bude cítit

sinfin.digital