Babiš porušuje zákon o střetu zájmů. Agrofert by měl vrátit dotace, tvrdí analytici Pirátů

Andrej Babiš podle všeho porušuje zákon o střetu zájmů, z čehož vyplývá, že některé dotace byly Agrofertu přiděleny neoprávněně. Alespoň to tvrdí členové analytického týmu Pirátů Janusz Konieczny a Petr Fojtík, se kterými vedl rozhovor náš politický reportér Vratislav Dostál. „My samozřejmě budeme pokračovat v další práci, například ohledně finálních toků přidělených peněz, ale vyvozujeme z toho, že dotace, čerpány v době účasti Andreje Babiše ve vládě, by měly být vráceny. A může to mít i další pokračování,“ zazní mimo jiné v rozhoru s tím, že Piráti zvažují podání trestního oznámení.

Minulý týden jste zveřejnili tiskové prohlášení s poměrně závažnými závěry. Andrej Babiš podle vás i nadále ovládá Agrofert, z čehož mimo jiné vyplývá, že porušuje zákon o střetu zájmů a že by měl Agrofert vracet dotace. Čím můžete tato tvrzení podepřít?

Janusz Konieczny: Andrej Babiš tvrdohlavě opakuje, že s Agrofertem již nemá nic společného. Uvědomuje si totiž dramatické následky v případě prokázání opaku. Přitom lze snadno doložit, že i nadále koncern Agrofert ovládá. V zákoně je „ovládání“ definováno minimálně dvakrát. Poprvé obecněji v zákoně o obchodních korporacích, po druhé v zákoně o mezinárodní spolupráci při správě daní, kde je ovládající osoba ve svěřenském fondu konkrétně a explicitně definována.

Agrofert by měl vrátit dotace, protože ho stále ovládá Babiš, tvrdí analýza Pirátů

sinfin.digital