Bartošek: ČSSD bude buď trpět v koalici, která neplní její program, anebo s hanbou odejde

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek je přesvědčený, že je vznikající koalice hnutí ANO a sociálních demokratů podvodem na ČSSD. Hnutí ANO podle něj bere levicovou stranu do koalice pouze na oko, kvůli své reputaci u evropských partnerů. „Reálně se ale ČSSD může stát to samé, co lidovcům v čase Jiřího Paroubka, to znamená, že bude přehlasovávána v naprosto klíčových věcech." Podle něj se jim nakonec může stát, že budou mít na výběr ze dvou špatných scénářů: buď potupně trpět v koalici, která neplní jejich program, anebo s hanbou odejít.

Česká republika půl roku od sněmovních voleb má – zdá se – nakročeno k vládě s důvěrou. Co na to říkáte?

Předně: bude to menšinová vláda s podporou komunistů. Dále: nikdy není hotovo, dokud není dílo kompletní. Já si s napětím počkám, jak se k tomu, co je vyjednáno, postaví sociální demokraté v referendu. V dané chvíli jsme svědky rozporů nejen uvnitř ČSSD, ale také pokud jde o požadavek komunistů, aby vláda nenavyšovala naše zahraniční mise.

Zároveň otevřeně říkám, že Česká republika potřebuje vládu s důvěrou, potřebuje stabilitu. A mrzí mě, že to byla osoba Andreje Babiše, která blokovala jakékoli jiné varianty. Ostatně lidovci opakovaně říkali, že situace a rozložení sil umožňuje několik řešení, Andrej Babiš ale nakonec upřednostnil svůj osobní zájem před zájmem republiky.

ČSSD rozhoduje o vstupu do vlády. Co slíbilo ANO komunistům za podporu, netuší

sinfin.digital