Češi proti koronaviru: Portugalci začali zavírat obchody bez ohledu na vládu

V seriálu INFO.CZ jsme pro vás na každý den připravili rozhovor s Čechy, kteří zůstali v zahraničí během pandemie koronaviru. Každému jsme položili stejné otázky. Lucie Benešová žije čtyři roky v Portugalsku. Přijela sem na služební cestu a rozhodla se, že si dá „pauzu“ od své kancelářské práce, potkala tady přítele a odstěhovala se za ním do Porta. 

Jak je země, v níž žijete, zasažená nákazou koronavirem?

Portugalsko se dlouho „drželo“ mezi zeměmi, které nebyly mezi krizovými. Poslední dva týdny byly kritické (pozn. red. rozhovor vznikal během velikonočního víkendu). Zajímavé je, že Česká republika a Portugalsko jsou velikostí i počtem obyvatel téměř identické. První zprávy o nakažených se v Portugalsku objevily 2. března, tedy den po stejné zprávě v ČR. Počty nakažených byly dlouho podobné. Česká republika registrovala prvních 100 nakažených 12. března, Portugalsko 13. března.

Na konci března se čísla začala rapidně rozcházet. Tyto řádky píši v době, kdy Portugalsko registruje 15 987 pozitivních případů, 470 úmrtí, 130 300 testů (v ten samý den v Česku 5831 nakažených, 129 úmrtí, 120 285 provedených testů). Strašidelné bylo včerejší číslo, kdy v Portugalsku přibylo 1500 pozitivních případů. Téměř 50 procent celkových případů se týká severní oblasti kolem Porta. Vlastně mi připadá, že Česko si vykreslovalo horší scénář a Portugalsko naopak optimističtější. Nakonec je to zcela naopak. 

Češi proti koronaviru: V Egyptě přeměňují studentské koleje na obří karanténní stanici

sinfin.digital