Filip: Komunismus tady nikdy nebyl. Dohodu o toleranci budoucí vlády ještě nemáme hotovou

KSČM s Andrejem Babišem nejedná pouze o toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, ale i o případné jednobarevné vládě, kterou by kromě KSČM podporovala také SPD. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká předseda strany Vojtěch Filip. Odmítá přitom, že chtějí změnit zahraničně politickou orientaci země, současně ale kritizuje politiku euroatlantických zájmů. Podle něj mají totiž USA jiné priority, než Evropa. Podle něj by to měla být právě Evropa, kdo vytvoří v budoucnu vedle USA, Ruska a Číny čtvrtý pilíř světového multipolárního uspořádání. Pokud jde o komunismus, podle Filipa nikdy nikde neexistoval a neexistuje.

Začněme trochu ze široka. Co je to dneska vlastně komunismus?

Za prvé: komunismus tady – na celé zeměkouli – nikdy nebyl. Byly tady pokusy o sociálně spravedlivou společnost, které se nazývaly různě, socialismem, lidovou demokracií nebo reálným socialismem. Naše základní představa vychází ze stanov, z našeho základního dokumentu, a z politického programu z roku 1992. V něm se hovoří o sociálně spravedlivé společnosti, která dbá o práva občanů a dává jim možnost, aby se podíleli na správě státu.

Je asi zbytečné, abych tady teď citoval celou příslušnou pasáž, zdůraznit ale musím, že pokud jde o cestu současných komunistických stran ve světě, určitě není cestou zpět. Protože pokud ten pokus v minulosti nevyšel, naše marxistická filosofie, zejména dialektický a historický materialismus, nás učí, že pouze něco z vývoje zůstává. A první pokus zkrátka nebyl přijat, byl naopak po několika desetiletích odmítnut, a proto je potřeba hledat nové způsoby, jak sociálně spravedlivou společnost vytvořit. A na takové cestě se právě nacházíme.

Babiš je v nejluxusnějším postavení, Zeman chce slabého premiéra

sinfin.digital