Maláčová: Nejsem prominentní fracek, šetření mám v DNA. S výroky Babiše mi došla trpělivost

„Ukázalo se, že to pan premiér řešit neumí,“ říká na konto letní vládní krize ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. V rozhovoru pro INFO.CZ popisuje vztahy mezi vládními partnery, tahanice o podobu rozpočtu na příští rok, ale i to, jak se jí žije ve vládě, proti jejímuž předsedovi chodí protestovat stovky tisíc lidí. „Jistě že to neberu na lehkou váhu, jistě, že mi to není příjemné,“ přiznává. A pro Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou má jasný vzkaz:  „Nejsem žádnej prominentní fracek, šetření mám v DNA.“

Zdá se, že máme definitivně za sebou tříměsíční koaliční krizi, přesto: Jak dlouho podle vás vydrží ČSSD ve vládě?

To bude záviset na mnoha faktorech.

Na kterých?

Poslední dvě podmínky byly stabilizace ministerstva kultury a naše rozpočtové požadavky. Ta první byla splněna, i když úplně jinak, možná i překvapivě. Ta druhá se váže k našim předvolebním slibům, a tady bych řekla, že je to na dobré cestě. Výhledově bude naše vládní účast ale záviset na mnoha dalších faktorech. ČSSD šla do vlády s tím, že chce přispět ke zlepšování života lidí této země. A pokud se to bude dařit, má smysl v té vládě být.

Tento týden jste měla právě kvůli rozpočtu ministerstva práce schůzku s ministryní financí. Váš požadavek je navýšit rozpočet o jedenáct miliard. Nakonec z jednání nebyly žádné výstupy. Proč?

My jsme se sice po několika hodinách k nějakému výsledku dobraly, ale potřebujeme ještě doladit nějaké detaily. Na to jsme si vzaly čas.

Přesto to ale vidíte tak, že je to na dobré cestě…

Vypadá to tak.

(Jana Maláčová v pátek odpoledne po schůzce s Alenou Schillerovou oznámila, že našly shodu na podobě rozpočtu MPSV na příští rok. Posílen má být o 5,9 miliardy korun – pozn. redakce)

Čapí hnízdo je ložený případ. Babiš spoléhá na záchranné lano od Zemana, říká Jelínek

sinfin.digital