Návrat KSČM k moci se nám šeredně vymstí. Odpovědnost jde za Babišem, říká Adamová

Podle první místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se komunisté, kteří tlačí Andreje Babiše do kouta, chovají navýsost pragmaticky. „Jsou-li samotným Andrejem Babišem a hnutím ANO považováni za jedinou přípustnou variantu pro podporu menšinové vládě, jsou vlastně velmi vzácným partnerem. A co je vzácné, to je drahé,“ glosuje pozici komunistů Pekarová Adamová. Je také přesvědčená, že podpora vlády od komunistů přijde nejvíc draho občany. A nepochybuje, že se nám legitimizace komunistů ještě šeredně vymstí.

Téměř půl roku tvrdíte, že je předseda hnutí ANO Andrej Babiš neschopný politik, neboť nedokázal vyjednat vládu s většinovou podporou Poslanecké sněmovny. Nyní k něčemu podobnému směřujeme. Pokud se mu to podaří, změníte názor?

Podstatné je především to, s kým o podpoře menšinové vládě vyjednává. Téměř po třiceti letech svobodné éry České republiky dává možnost komunistům podílet se – a vcelku významně – na moci. To, že jsou přizváni ke stolu, je pro ně obrovský pokrok. Z jejich pohledu je to bezesporu velký zlom. A myslím, že je třeba neustále opakovat, že je za to plně odpovědný právě Andrej Babiš, v současné době provizorní premiér, a to svou neschopností ustoupit z požadavku, aby byl navzdory trestnímu stíhání premiérem. Zároveň je třeba zmínit, že zatím stále není jisté, že koalice vznikne. A nejde jen o referendum sociálních demokratů, ale také o postup KSČM, která stupňuje svou cenu.   

Babišovi odchází lidé se zbytky svědomí, posláním ČSSD je být ve vládě a vyvažovat, říká Pečinka

sinfin.digital