Skauti chtějí v Česku uspořádat světové jamboree pro desítky tisíc lidí. Vedení Junáka je proti

Olympiáda na skautský způsob. To je takzvané jamboree, světové setkání desítek tisíc mladých lidí z celého světa, které nyní připravuje skupina českých junáků sdružených v iniciativě Svojsíkův sen. Zda se prestižní akci podaří zorganizovat, však není jisté. Vedení skautské organizace se k akci staví odmítavě, zdroje jsou prý zapotřebí někde jinde.

Uspořádat jamboree, čtrnáctidenní setkání desítek tisíc skautů z celého světa v tehdejším Československu, byl velký sen Antonína Benjamina Svojsíka, zakladatele českého skautingu. Jenže se nikdy nesplnil, byť dvakrát bylo tehdejší Československo opravdu blízko. V roce 1929 získala pořadatelství Velká Británie, o čtyři roky později jsme měli jamboree téměř v kapse, ale vláda na poslední chvíli akci neudělila státní garanci.

„Studoval jsem v archivech, proč se tak stalo, ale nedopátral jsem se. Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že zdroje byly v době velké hospodářské krize potřeba jinde,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Martin Štěrba, ředitel skautské iniciativy Svojsíkův sen.

Twitter je extrémně toxický. Ukradli mi digitální život, říká smazaný youtuber Bratříček

sinfin.digital