Vláda musí mít jasnou koncepci. Nemůže se řídit podle toho, jak se Babiš vyspí, říká Rakušan

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan v rozhovoru pro INFO.CZ hodnotí vládní opatření, která mají lidem a firmám pomoct překlenout nouzový stav. Premiér Andrej Babiš sice dává najevo, že chce s opozicí spolupracovat, nakonec to ale podle Rakušana dopadne jako vždycky: vláda na návrhy opozice ohled nebere. Kritizuje mimo jiné i návrh, dle kterého by lidé mohli odložit platby za nájemné. „Záměr pomoci těm nejpotřebnějším musí být promyšlený a je třeba se na to podívat také z druhé strany. Zákon dává zelenou i neférovým nájemníkům odůvodnit neplacení nájmu koronakrizí,“ říká Rakušan.

S čím jste šli na úterní a středeční jednání sněmovny? Jaké byly vaše základní cíle? Co jste chtěli prosadit?

Šli jsme tam s nadějí, že schválíme dobré zákony na podporu české ekonomiky, které můžou zmírnit dopady současné pandemické krize. To se ale nestalo. Jsem rád, že se vláda, byť se zpožděním, rozhodla představit různá opatření. Ta jsou však dle mého nedostatečná, protože podniky, které jsou teď zavřené, budou potřebovat opravdu výraznou pomoc. Krize je pro ně likvidační a hrozí masivní propouštění.

To, s čím přišla vláda, zcela jistě pomůže přežít velkým firmám. Ty mají našetřené vysoké rezervy, a když jim stát výpadek částečně uhradí, tak těch pár měsíců i při snížené poptávce přežijí. Malým podnikům a drobným živnostníkům ale nestačí říct: tady máte pár korun a nějak to musíte zvládnout. Přitom právě tyto lidi – kadeřnice, opraváře, řemeslníky, provozovatele hospod na vesnici a mnoho dalších by si měl stát hýčkat a výrazně jim pomoci. Protože právě drobní živnostníci tvoří většinu nabídky služeb na českém venkově.

Měli jsme pro vládu řešení. Svolali jsme ekonomickou expertní skupinu zástupců opozičních stran. Tam vznikla opatření, kterými jsme chtěli pomoci právě drobným živnostníkům a rodinným firmám. Vláda to nicméně odmítla.

Smrt jsme vytěsnili ze života. Virus nás učí vnímat ji jinak, říká ředitel hospice

sinfin.digital