Že stále není signál v metru je ostuda, říká český „pan síť“ Petr Slováček

Že se až nyní dostáváme k pokrývání pražského metra je ostuda, tvrdí Petr Slováček, generální ředitel telekomunikační společnosti CETIN (Česká telekomunikační infrastruktura). „Na druhé straně jsem ale rád, že náprava toho stavu jde podle plánů a první úsek by měl být pokrytý do konce roku,“ říká manažer, který se na vrcholných pozicích v telekomunikačním byznysu pohybuje už přes 30 let.

Může někoho, kdo se pohybuje v telekomunikacích přes 30 let, ještě něco překvapit?

Jasně že ano. Mám velké štěstí, že moje práce je ohromně dynamická a během těch 30 let jsem tak mohl pozorovat, jak se mění. Díky tomu, že jsem taková rarita a působím ve stejné firmě vlastně od revoluce; díky tomu jsem zažil všechny možné vlastníky i to, jak se celé to prostředí vyvíjelo. Co mě na práci baví nyní nejvíc je, že je vidět velký rozmach odvětví. Investujeme spoustu peněz do nových technologií a do toho, abychom Česku dodali rychlejší internet.

Co to znamená spoustu peněz?

Aktuálně jsme uprostřed sedmiletého investičního plánu, na nějž máme 22miliardový rozpočet. Současné tempo investic je ještě o něco větší než průměr těch sedmi let, utrácíme čtyři miliardy ročně. Když to zjednoduším, tak naše investice jsou hlavně o tom, že nahrazujeme staré, metalické kabely novými optickými, které mají mnohem větší datovou kapacitu a jsou pro přenos signálu vhodnější. Optiku umíme zavést už přímo do domu.

Apple může už brzy být první firmou v USA s hodnotou bilion dolarů. Odborníci se ptají: Co potom?

sinfin.digital