Bavorské volby jako referendum o Merkelové? Hrozící porážka spřízněné CSU pro ni může být dobrý signál

ekb

Obyvatele Bavorska – jedné z nejbohatších spolkových zemí v Německu – čekají už v polovině října dlouho očekávané zemské volby. V regionu, kde od padesátých let drtivě vyhrává Křesťanskosociální unie, se schyluje k politickému zemětřesení. Bavorští konzervativci, kteří jsou na celonárodní úrovni sesterskou stranou CDU Kancléřky Angely Merkelové, totiž směřují k historickému propadu – zatímco v minulých volbách získali 47,7 procenta hlasů, dnes jim průzkumy připisují „jen“ kolem 35 procent. Přestože se na první pohled může zdát, že na prohru bavorské CSU doplatí i sama kancléřka, nemusí to být tak úplně pravda.

Od padesátých let získávala Křesťanskosociální unie v bavorských volbách vždy přes 40 procent, poslední průzkumy veřejného mínění však ukazují, že tyto volby budou jiné. Pokud by se předpovědi naplnily, CSU by ztratila absolutní většinu a musela by složitě skládat vládu s dalšími stranami.

Na první pohled by se mohlo zdát, že debakl konzervativců v Bavorsku v čele s německým ministrem vnitra Horstem Seehoferem odnese i německá kancléřka Angela Merkelová – její strana CDU totiž na celonárodní úrovni tradičně tvoří s bavorskou CSU koalici a společně také soutěží ve spolkových volbách. V mnoha ohledech by teď však případná prohra CSU byla pro Merkelovou výhrou.

Bavorská CSU v nejistotě. Spojenci Merkelové mohou ve volbách dojet na migraci

sinfin.digital