Skotští nacionalisté využívají chaos kolem brexitu. Vysněná nezávislost už ale není tak výhodná

Eliška Kubátová

„Jsem přesvědčena, že argumenty pro nezávislost jsou silnější než kdy dříve,“ prohlásila včera skotská premiérka Nicola Sturgeonová, když oznamovala poslancům záměr vypsat nové referendum o skotské nezávislosti, pokud skutečně dojde na brexit. Přestože Sturgeonová tvrdí, že Skotové „mají na víc“, nezávislost na Velké Británii by pro region nebyla tak výhodná jako na přelomu desetiletí. Snahy o vyvolání referenda navíc mohou zkomplikovat už tak složitou situaci na britské politické scéně, která se kvůli sporům o podobu brexitu zmítá v chaosu.

V době, kdy má britská premiérka Theresa Mayová plné ruce práce s vyjednáváním o odchodu Spojeného království z Evropské unie, přichází další rána, kterou bude muset Londýn řešit. Nicola Sturgeonová se nechala slyšet, že systém rozdělení moci mezi Londýnem a Edinburghem nefunguje a jde proti skotským zájmům, a proto by Skotové měli dostat příležitost se k nezávislosti vyjádřit v referendu.

Zákon, který to umožní, chce prosadit do konce roku, ale jen v případě, že Spojené království odejde z Evropské unie. „V současné době máme příležitost pomoct zastavit brexit pro celé Spojené království – a měli bychom se této příležitosti chopit. Ale pokud toho nebudeme moct dosáhnout, nevyhnutelně se budeme muset vypořádat s následky brexitu a čelit jeho výzvám,“ prohlásila včera Sturgeonová, podle které nastal čas hájit zájmy Skotska.

Podle původního plánu měla být Británie pryč už koncem března, kvůli rozhádanému britskému parlamentu se však nenašel dostatek poslanců pro brexitovou dohodu a odchod země z EU tak byl na nedávném summitu v Bruselu odložen až na konec října. 

Odklad brexitu rozhýbal ostrovní politické vody. Nové strany větří v eurovolbách šanci na úspěch

sinfin.digital