Co říká Prymula a Schillerová není důležité, soudit se půjde. A Babiše to může zničit

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula i vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) prakticky vyloučili, že by stát hodlal v současné situaci nahrazovat škodu podle krizového zákona. Jejich vyjádření pro Primu a Českou televizi lze chápat až tak, že věci jsou dané, tak to prostě je a nemá cenu se ani soudit. Prymula ani Schillerová ale nejsou těmi, kteří o něčem takovém rozhodují. Nemají autoritu vykládat zákony. To přísluší až soudům. V České republice se lze soudit prakticky o cokoliv a současná nevídaná a donedávna nepředstavitelná situace není v tomto výjimkou, právě naopak.

Právníci se snaží současnou situaci, kdy původní vládní zákazy podle krizového zákona vystřídala velmi pochybná opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, rozklíčovat, ale ani oni zatím nejsou příliš moudří. Ve většině se shodují na tomto: situace je nepřehledná, komplikovaná, dostat se k penězům nebude patrně jednoduché, ale soudit se každopádně půjde. Situaci minimálně nevidí tak jednoduše jako Roman Prymula a Alena Schillerová, jak shrnuje i Česká justice.

Pokud stát neučiní nějaké další konkrétní kroky k řešení stávající situace, firmám a jejich manažerům v tu chvíli nezbyde nic jiného než jít k soudu, jinak by totiž nemuseli jednat s péčí řádného hospodáře. Jeden případ pak může spustit celou lavinu, kterou už nepůjde zastavit.

Krvácí statisíce podnikatelů, vláda je nechává ekonomicky zemřít, varuje Adamová z TOP 09

sinfin.digital