Januš: Jak Krtek o kamaráda Pandu a kalhotky přišel a zjistil, že je lepší se nesoudit

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína Milerová nikdy nedržela licenční práva na Krtka a tím pádem nemohla oblíbenou postavičku nikomu prodávat. To je nekompromisní verdikt pražského vrchního soudu a právní událost tohoto týdne, kterou ostatně INFO.CZ odhadlo už v lednu. Znovu se tak potvrzuje, že je lepší se nesoudit. Dokonce je to normální, což loni deklaroval i Ústavní soud. Zvláště pokud jde o rodinný spor. Zapojení právníků celou věc totiž většinou nejen prodlouží a prodraží, ale zhorší i na normální lidské úrovni.

Karolína Milerová vypadala svého času jako zdatná obchodnice, žena 21. století, která zvládá rodičovství i úspěšný byznys. Krtek se díky jejím dohodám dostal až do Číny, kde poznal i nového kamaráda, Pandu. Tento seriál znají vzhledem k vysílání televize Barrandov i čeští diváci. Podivují se hlavně tomu, jak se v něm Krtek vizuálně změnil. Nejdivnější ale je, že hrdí Číňané dovolili, aby tupého Pandu všechno učilo právě české zvířátko. Kdo se o tom ještě nepřesvědčil na vlastní oči, měl by si pospíšit.

Klidně se totiž může stát, že se ze seriálu brzy stane trezorové dílo a už se nebude vysílat, dostupné nemusí být ani na žádných jiných nosičích. Nepůjde ale jen o tyto animované filmy, zákaz se může týkat i dalšího zboží s Krtkem, které se prodává třeba v hračkárnách. Ne ale všeho. Řada výrobků totiž existuje na základě platné licence udělené správkyní dědictví Milenou Fischerovou. Udělat v tom všem pořádek nebude vůbec jednoduché a ke slovu opět přijdou právníci. Důležité je si také uvědomit, že Karolína stále není mimo hru. Podle všeho je totiž i ona Milerovou dědičkou, i když ani to nemusí být vzhledem k existenci více závětí úplně jasné.

Začne se Krtek padělat? Kvůli komplikovaným sporům dědiců hrozí i to, říká advokát Matzner

sinfin.digital