Vědci sestavili jídelníček budoucnosti. Prakticky bez masa

Jedno kuřecí prso týdně, k tomu maximálně dvě vejce. S takovou radiální úpravou jídelníčku musejí už v brzké budoucnosti počítat lidé, pokud prý chtějí na zeměkouli zabránit humanitární a ekologické katastrofě. Tvrdí to nová studie mezinárodního týmu vědců, zveřejněná v renomovaném vědeckém časopise „The Lancet.“

Vědci ze 16 zemí, včetně těch největších kapacit ve svých oborech, představili výpočty a scénáře udržitelné budoucnosti světa, v němž nejen přibývá lidí, ale zároveň roste jejich průměrná spotřeba. V roce 2050 by už měla mít zeměkoule 10 miliard obyvatel, což vyvolává nejrůznější katastrofické prognózy. Je vůbec možné, aby planeta uživila takové množství lidí za předpokladu, že se bude zvyšovat i jejich životní úroveň?

„Ano, je to možné. Ovšem pouze tehdy, pokud radiálně změníme naše stravovací návky a způsob globální produkce potravin,“ odpovídají vědci ve studii. Radiální úprava lidského jídelníčku je totiž podle nich pro udržitelnost života na zeměkouli ještě mnohem důležitější než třeba omezení rozvoje automobilismu či produkce plastů. „Jsem v katastrofální situaci. Tak jako se radikálně změnily způsob a složení výživy ve 20. století, musí se radikálně změnit i ve století jedenadvacátém,“ uvedl jeden ze spoluautorů studie, profesor Tim Lang z Londýnské univerzity. Kromě něj se na studii podíleli vědci, působící mimo jiné na univerzitách v Oxfordu nebo Harvardu.

Strkat hlavu do písku je lidské, aneb proč globální oteplování nyní není velkým tématem

sinfin.digital