Babiš a spol. útočí na soukromé vlastnictví. Narazí po poslanecké noci u Ústavního soudu?

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Nenechme se zmást neustálými tiskovými konferencemi vlády ani přes noc jednajícími poslanci, premiér Andrej Babiš (ANO) nemá se svými kontroverzními návrhy na změny zákonů stále vyhráno. Příspěvek živnostníkům ve výši 25 tisíc korun, zákaz výpovědí z nájmů či výrazná omezení výkonu exekucí a insolvencí pořád neplatí. I když je v posledních hodinách potvrdila poslanecká sněmovna, nyní přijde ke slovu senát. Zatímco „pětadvacítku“ stihne horní komora nejspíše ještě dnes, k mnoha dalším právním předpisům se dostane až po Velikonocích. Pokud dá změnám nakonec zelenou, což nelze předjímat automaticky, a svůj podpis připojí rovněž prezident, vláda stále ještě nebude mít vyhráno. I když předpisy začnou platit, některé z nich může během několika týdnů či měsíců zrušit Ústavní soud. Na něm bude záležet, jak budeme v České republice do budoucna chápat ochranu vlastnictví. Což je dobře, jde o zcela zásadní věc.

Největší vášně a kontroverze budí dva předpisy z ministerských dílen, které v posledních hodinách schválila poslanecká sněmovna: Majitelé bytů nesmí v příštích měsících vypovědět nájemníky, kteří nezvládnou za bydlení platit. A exekuce se budou minimálně do letních prázdnin konat ve značně omezeném režimu.

Podle mnohých jsou tyto změny nespravedlivé. Myslí si, že vláda touto cestou přenáší zodpovědnost i náklady na stranu vlastníků a věřitelů, aniž by jim cokoliv kompenzovala. Glosovat se to dá jednoduše: Premiér Andrej Babiš a jeho věrní ministři a poslanci se rozhodli sáhnout do soukromého vlastnictví, které je v České republice pod dlouhodobou ústavní ochranou.

Zkolabují exekutoři i soudy a z věřitelů se stanou dlužníci, varuje před změnami šéf exekutorů Plášil

sinfin.digital