Dostál: Opozice tepala Maláčovou kvůli ošetřovnému. A Babiš ji v tom nechal vykoupat

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) dneska čelila ostré kritice opozičních stran kvůli navýšení ošetřovného na osmdesát procent vyměřovacího základu. A premiér, přestože po čase na jednání poslanců dorazil, ji v tom nechal vykoupat. Krátce řečeno: opozice totožný návrh předkládala před několika týdny. A zatímco tehdy ho vláda odmítla, nyní ho překládá jako vlastní iniciativu. Přitom je dost dobře možné, že ČSSD tehdy ustoupila Babišovi, který to teď bude skoro jistě vydávat za svůj tah na pomoc lidem. Ostatně hnutí ANO si podobné praktiky osvojilo už dávno.

„Znáte toho Prokopa? A četli jste ten rozhovor, kde říká, že opozice nedisponuje žádnou ucelenou vizí a že by měla přijít s něčím na způsob Marshallova plánu pro regiony? Tak přesně to udělám já.“ Tak nějak prý zněla replika premiéra na vládě poté, co si přečetl můj rozhovor se sociologem Danielem Prokopem ze začátku prosince loňského roku.

Babiš se tím už dávno netají, je jako chameleon schopný přizpůsobit se čemukoli, co mu v danou chvíli může vylepšit mediální obraz. Jako houba bez ladu a skladu nasaje vše, co mu přijde do cesty a co se mu zrovna zalíbí, aby vzápětí předstoupil před veřejnost a třeba i mírně modifikovanou ideu představil jako svůj nápad, který chce k blahu národa prosadit.

Je to pokus o mediální popravu Ostravské univerzity, říká děkan filozofické fakulty

sinfin.digital