Holec: Mirka forever! Němcová bude v Senátu mezi svými

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | Už se z toho stala hezká česká tradice: když vám to úplně nevyjde ve „velké“ politice, ukliďte se aspoň do Senátu. Dobře to předvedli všichni „prominentní“ neúspěšní prezidentští kandidáti, kteří teď nejspíš inspirovali i neúspěšnou kandidátku na premiérku a šéfku ODS Miroslavu Němcovou. Ta oznámila, že to na podzim ve volbách „zvedne“ v Praze.  

„Pokud nenastane něco nečekaného, tak ano, rozhodla jsem se kandidovat v Praze do Senátu. Mám k tomu městu blízko a Senát v současnosti chápu jako místo, které brání demokratické hodnoty – a ráda bych u toho byla,“ řekla Němcová Seznam Zprávám. Politička, která vždy skončila krok před vysněnou metou a je známá náchylností k „breku“ v kritických momentech, tentokrát překvapila. Senát jako obrana demokratických hodnot, to se jí totiž fakt povedlo.

Ano, hlasy senátorů jsou výjimečně potřeba, pokud se někdo rozhodne změnit ústavní pořádek, což v historii mimochodem udělala právě ODS, když během „opoziční smlouvy“ s ČSSD změnila volební systém. Jinak je ale hladce přehlasují poslanci, a jde tak spíš o velkorysou „správu sociálního zabezpečení“ pro neznámé či vysloužilé politiky a všechny ty, co nad sebou nechtějí mít neviditelnou ruku trhu. Ostatně slyšeli jste někdy třeba o senátorovi jménem Jiří Drahoš...

Kovář: Sex, lži, video a politika. Ve Francii jde o víc než jen o post pařížského starosty

sinfin.digital