Hřib přežije i masakr se Smetanovým nábřežím. Podrží ho nejednota Spojených sil pro Prahu

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Náměstkovi pražského primátora za Prahu Sobě Adamu Scheinherrovi se s uzavírkou jednoho pruhu frekventovaného Smetanova nábřeží podařil majstrštyk: naštval mnohé místní i Prahu 1 a navíc ho stihl výsměch, pro politiky nejhorší trest. Pražská koalice ale přežije i tenhle „masakr“. Znovu ji totiž podrží „rozpojenost“ Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci), jejichž lídrům už na facky od Pirátů a Prahy Sobě dávno nestačí tváře.  

Máloco popisuje situaci v pražské koalici tak příznačně jako právě experiment na Smetanově nábřeží. Scheinherr se jako obvykle zasnil a na tradiční dopravní tepně centrem, jež bývá v obou pruzích zacpaná, někde v dáli uviděl amsterodamskou oázu restauračních zahrádek s výhledem na Pražský hrad. Takže nechal zavřít pouze jeden pruh, který od tramvají oddělil betonovým valem, zatímco v protisměru dál jezdí nebo spíše stojí auta. Výsledkem je světová rarita, jež by určitě neměla uniknout pozornosti UNESCO.

A taky fotky prázdných „zahrádek“, kde sám u stolu sedí šestadvacetiletý pirátský radní Adam Zábranský, spolupachatel uzavírky. O něm teď Piráti na magistrátu mluví jako o náhradě za Hřiba, jenž si příští rok dělá zálusk na sněmovnu. Jako obvykle se k nastalé situaci vyrojily vtipy a koláže s podobnou oázou „zahrádek“, nejen v tunelu Blanka. Spojené síly samozřejmě byly proti uzavírce, protože jejich politici věděli, jaký je to nesmysl. Zaprvé totiž stáhla auta do přilehlých uliček, kde na rozdíl od nábřeží stále bydlí i lidi. A zadruhé s ní nesouhlasí ani Praha 1, kde nyní s ODS a ANO vládnou právě členové Spojených sil.

Pomozme živnostníkům, ale jinak. Vláda slibuje hladové zdi, říká Rakušan

sinfin.digital