Januš: Těžké časy rektora Zimy. Kvůli Kovářovi a Gerlochovi prožívá nejhorší období

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE| Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima oslaví přesně za týden významné výročí, ve funkci bude už pět let. Ještě nikdy ale nečelil horším útokům než v současnosti. Dokonce se objevují výzvy, aby z funkce odešel. I když se už v roce 2014 obklopil týmem uznávaných profesorů z různých fakult a do druhého mandátu nastupoval před rokem se zkušeným, a také vyzkoušeným týmem, v posledních týdnech dostal několik těžkých ran. A zároveň přichází o nejbližší spolupracovníky.

Tak tedy: Rektor, respektive jím vedená univerzita, žaluje prezidenta Miloše Zemana, který tvrdošíjně odmítá jmenovat některé profesory, i když splnili všechna kvalifikační kritéria. Jsou sice podle všeho v právu, hodně lidí, zvláště ze Zemanovy voličské základny, si to ale myslet nebude. Univerzitě, profesorům a intelektuálům obecně to u nich body zrovna nepřidá.

Zima také musí hledat náhradu za svého možná nejvýraznějšího prorektora Martina Kováře, který měl na starosti vnější vztahy a na konci roku z univerzity po dlouhodobých útocích a rovněž v souvislosti s plagiátorskou aférou, jíž od prosince čelí, odešel. Za navazující kroky, které se odehrály, je pak napadán přímo rektor.

Januš: Válka historiků vyvrcholí honem na čarodějnice. Přežije ho česká věda?

sinfin.digital