Pečinka: Komunisti přiostřili své požadavky. Přichází éra státního kapitalismu?

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Za nezájmu médií se ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně sešly kompletní reprezentace ANO a KSČM. Bylo to přesně dva roky od podepsání tzv. tolerančního patentu, díky němuž komunisté podporují Babišovu menšinovou vládu ANO a ČSSD. Tahle schůzka přece jen byla kvalitativně jiná. Komunisté si před dvěma lety prosadili sedm podmínek tolerance vlády. Šlo o tak neurčitá sdělení, že většinou souzněla s vládním programem.

Když člověk četl vágní věty typu trvalý růst minimální mzdy, valorizace důchodů nebo udržení kvalitní a dostupné zdravotní péče, muselo mu být jasné, že jde o alibi pro komunistické voliče ve stylu „my budeme předstírat, že po vás něco chceme a vy se budete tvářit, že nám to dáváte. Přitom si budeme dělat svoje soukromé kšefty.“

Setkání před několika dny však bylo v mnoha směrech zlomové. Komunisté totiž přiostřili své požadavky, které shrnuli do pěti bodů: vytvoření jedné zdravotní pojišťovny, převod vodáren do rukou státu, založení státní banky, zavedení solární daně a pět týdnů dovolené.

Schmarcz: Proč civilizace zachraňují barbaři a kdo zachrání tu naši?

sinfin.digital