Proč je předsedou Nejvyššího soudu právě Angyalossy? Pochybnosti nezmizely, naopak

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | „Rozhodl jsem se, jak jsem se rozhodl,“ odůvodnil minulou středu svou volbu nového předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho prezident Miloš Zeman. Ani po týdnu nevypadá výběr nečekaného kandidáta jasněji, spíše naopak. Zdůvodnění, které Zeman sdělil své poradkyni a ministryni spravedlnosti Marie Benešové, není vzhledem k dalšímu počínání prezidenta příliš důvěryhodné. Odpovídající takto vysoké funkci se nezdají ani vize a plány, které dosud nový předseda Nejvyššího soud představil. Co tedy Zemana vedlo právě k jeho povýšení?

Miloš Zeman své kroky příliš nezdůvodňuje, právním pohledem ho k tomu ani nic nenutí. Etiku svého jednání také zjevně neřeší a do jakého světla tím staví aktéry svých mocenských her, nejnověji nového předsedu Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho, je mu také evidentně jedno. Výběr nového „nejvyššího soudce“ je nečekaný, zvláštní a tím rovněž těžko pochopitelný. Nic proti Angyalossymu, ale proč si tedy Zeman vybral právě jeho?

Zdůvodnění nabídla v neděli v Partii na televizi Prima ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), jinak také prezidentova poradkyně v těchto věcech, na kterou ale tentokrát nedal. Roli prý hrál Angyalossyho věk, je ročník 1964. „Problém je v tom, že kdyby tam dal některého ze starších, vytýkala by se mu minulost. Tenhle přišel v porevoluční době do justice,“ citují ministryni České noviny.

Šéf Nejvyššího soudu Angyalossy musí rychle ukázat, že nebude Zemanovým bílým koněm

sinfin.digital