Schmarcz: Pravice musí zahájit frontální útok na mladé, jinak jí definitivně ujede vlak

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Že je společnost generačně rozdělená, víme. Že senioři volí ANO a mladí Piráty, víme také. Ale nevíme, proč pravice není aktivnější směrem k lidem do třicítky. Ve hře je minimálně milion a půl hlasů, přičemž na velkou většinu z nich si ANO, SPD či KSČM nesáhne. Chtějí je pravicové strany přenechat z velké části Pirátům?

Kolem dvou pětin seniorů (skupina 65+) preferuje ANO a obdobný počet mladých do třiceti let Piráty. Oslovit onen milion důchodců, kteří v Andreji Babišovi vidí spasitele i dárce penzí a dalších zhruba 600 tisíc, jež jsou věrní komunistům či vidí záchranu před migranty v Okamurovi, bude velmi těžké. Pokud ne nemožné. Ale na mladé by tradiční pravicová politika, zaměřená na aktivní občany a obranu svobody, fungovat mohla a měla.

Mezi staršími lidmi, které je snazší vystrašit, zvláště pokud jsou osamělí, izolovaní od zdrojů informací, závislí plně na penzi a obávající se o vlastní důstojnost, mají ANO, SPD a KSČM společně zhruba dvoutřetinovou podporu. Dalších asi deset procent má ČSSD. Pravice se musí modlit, aby posledně jmenovaná svůj podíl v této skupině neaktivních seniorů významně navýšila. Něco mohou díky důrazu na solidaritu získat lidovci. Ne mnoho, bolševická protikřesťanská výchova v této věkové skupině napáchala velké škody.

Zbývá asi čtvrtina aktivních penzistů. Ta už volí pravici a upřímně není nějaká velká šance, že se v dohledné době tento podíl zásadně zvýší. Zcela jiná situace je u mladých do třiceti let věku. Tady jsou pro pravici soupeřem Piráti. A zatím vítězí jak Francis Drake nad španělskou flotilou.

Schmarcz: Dolínkův hloupý útok nemířil na Filipa. Je to akce „Pražáků“ proti Hamáčkovi

sinfin.digital