Svoboda: Rusko se přepočítalo s cenami ropy. Putin může obětovat šéfa Rosněfti Sečina

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Jak se zdá, cenová válka se Saúdskou Arábií je pro Rusko ještě dražší, než se očekávalo. Původní kalkulace, kterou ostatně v nedávném rozhovoru potvrdil i šéf Rosněfti Igor Sečin, že se podaří vrátit ceny ropy k 60 dolarům za barel, bere do značné míry zasvé. Sečin předpokládal, že současná situace zlikviduje americké těžaře z břidlic a umožní tak navýšení cen. Situace se nicméně rozvinula tak, že američtí těžaři, i kdyby vyhlásili bankrot, nebudou hlavním faktorem. Tím je v současné době stagnující poptávka po ropě v Evropě v souvislosti s koronakrizí, a také stále vysoká těžba ze strany Saúdské Arábie. Prakticky jediným kupcem ropy nad rámec standardní spotřeby je v současné době Čína, která si s vysokou mírou pravděpodobnosti doplňuje své strategické zásoby.

Putinův režim je silně personifikovaný, kdy za každou oblast zodpovídá jeden člověk. Ropný průmysl dostal do své působnosti právě Igor Sečin, byť ministrem energetiky je Alexandr Novak. Právě Sečin prosadil odchod z březnového jednání s OPEC+. Příznačné přitom je, že ostatní ropné společnosti a další činitelé v ruské energetice o taktice v průběhu jednání mlčeli.

Sečin nemá zrovna pověst člověka, který by nesouhlas se svými názory bral za přínos k jejich zpřesnění. Sám Novak po saúdské reakci raději během jednání s Vladimirem Putinem tvrdil, že jednání smetli pod stůl nikoli Rusové, ale Saúdové. Zároveň ale nikdo nepochyboval, že takové tvrzení bylo spíše omluvou pro nastalou situaci. S tak silným propadem prostě ani Sečin, ani Novak nepočítali. Pochopitelně, s koronavirem, respektive s dopady opatření proti jeho šíření, už prostě ani počítat nemohli.

Koronavirus je téměř milosrdný. Globalizaci i rádoby elitám EU dá ale za vyučenou, říká Bárta

sinfin.digital