Test vlády Filipem: opozice ho nechce ve vedení sněmovny, KSČM na oplátku tlačí na pilu

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | „Ruská federace se chová tak, jako kdyby ČR byla její gubernie, a vláda servilně mlčí. Trváme na zařazení mimořádného bodu k vměšování Ruska do vnitřních záležitostí ČR. Sněmovna nesmí mít ve svém čele člověka, který osočuje komunální politiky z fašismu. TOP 09 vyzve ostatní strany k podpoře odvolání místopředsedy Filipa z funkce.“ Tak zní ostrý výpad opoziční TOP 09 proti komunistům, respektive proti vládnímu bloku, jehož jsou komunisté klíčovým prvkem. Také proto vyzněla iniciativa opozice naprázdno, když sněmovní většina obratem odmítla zařazení tohoto tématu na program schůze.

Není na tom nic nového ani překvapivého. Boj o výklad minulosti je pro každou garnituru klíčový. Ostatně není náhoda, že se aktuální česko-ruské diplomatické pnutí, za nímž je mimo jiné rozhodnutí radnice Prahy 6, která nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva, děje právě v čase, kdy české politice dominuje mocenský blok, jehož osu tvoří Andrej Babiš s Milošem Zemanem a jehož jsou komunisté naprosto klíčovým prvkem. Konflikt ohledně Koněva je zde jedním z mnoha projevů něčeho podstatnějšího: je to pokus aspoň zčásti rehabilitovat normalizační éru českých dějin.

Vládne nám bývalý komunista, který upřímně nechápe, proč lidé protestují proti jeho expanzivní a predátorské politice, přičemž po nich nechce nic jiného, než – podobně jako kdysi Gustáv Husák – „klid na práci“. Pokud spočívala dlouholetá stabilita Husákova režimu v nepsané společenské dohodě, dle které na jedné straně lidé rezignují na kritický rozum a budou směrem k vládě pasivní, či přímo lhostejní, za což se jim na straně druhé dostane aspoň jakž takž snesitelné životní úrovně, nečiní dnes Babiš nic moc nového.

Ani po revoluci nevíme, kdo pracoval pro StB. Svazky ničili i v 90. letech, tvrdí Schovánek

sinfin.digital