Brusel chystá další úder na Google. Na řadu přijde vyhledávání a giganta to bude bolet

urm

Google dostal v uplynulých dvou letech od Evropské komise dvě pokuty v řádu jednotek miliard eur. Tažení hlavního antimonopolního úřadu v EU proti technologickému gigantovi ovšem neskončilo. Podle webu Politico se komise chystá uložit další obří sankci a nejspíš rovnou rekordní. Úředníci se tentokrát údajně zaměří na vyhledávání, které je klíčovým byznysem celé firmy.

Politico cituje právníky a zástupce konkurence americké společnosti, kteří se shodují, že přijde řada na takzvané lokální služby. Jde v podstatě o algoritmus, který uživateli na základě jeho dotazů a návyků nabízí restaurace, hotely nebo třeba ordinace v jeho dosahu. Evropská komise už rozeslala konkurentům Googlu dotazníky, které se lokálních služeb týkají.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová v červnu loňského roku naznačila, že bude hledat „širší precedent“ pro služby, které jsou spojené právě s vyhledáváním Googlu.

Komise už firmu pokutovala za vyhledávání spojené s e-shopy, ale je zjevné, že ani pokuta 2,4 miliard eur nebyla dostatečná. Google, který ve vlastním vyhledávání zvýhodňoval svůj srovnávač cen, následně navrhl nápravná opatření, ale konkurence je odmítla jako nedostatečná.

Dokument Googlu: Svoboda slova není životaschopná, uživatele musíme chránit jako „maminka“

sinfin.digital