Hledá se nový majitel pro Mladou frontu. Strnadův zájem ochladl, do dění promlouvá i Savov

V pátek se poprvé sejdou věřitelé mediálního domu Mladá fronta a budou jednat o jeho dalším osudu, případně i o novém majiteli. Movitých zájemců se v posledních týdnech sešlo hned několik: namátkou Radovan Vítek, Ivan Zach nebo Jaromír Soukup. I přesto ale situace dlouhodobě ztrátové Mladé fronty není jednoduchá. Z jedné strany ji komplikuje pandemie koronaviru a s ní související pokles příjmů, ze strany druhé zase její současný majitel František Savov. Ten se podle informací INFO.CZ snaží prodej svého vydavatelství ztížit.

Podle insolvenční správkyně je správný jen jediný scénář – konkurz, během kterého si vydavatelství najde nového majitele. Dopad pandemie na mediální byznys vydavatelství, na příjmy z reklamy, byl velmi silný. Oproti dalším mediálním domům o to větší, že Mladá fronta má poměrně mohutnou knižní divizi a expozici v segmentu tištěných časopisů. 

„Podnik dlužníka pravděpodobně není schopen ustát krizovou situaci vyvolanou pandemií COVID-19 a jediným možným způsobem řešení úpadku dlužníka je proto konkurz. S ohledem na zájem insolvenčního správce, prozatímního věřitelského výboru i dlužníka na zachování podniku a snahu o jeho další restrukturalizaci a rozvoj přichází v úvahu prodej obchodního závodu dlužníka,“ píše insolvenční správkyně Petra Hýsková. Dnes se tak de facto hraje o to, kdo z českých či zahraničních boháčů si vydavatelství slavící 75 let své existence koupí.

Hledá se majitel

Na scéně se objevilo hned několik jmen, která o mediální dům v poslední době projevila zájem. Jde o zbrojaře Michala Strnada (CSG), developera Radovana Vítka (CPI), mediální magnáty Jaromíra Soukupa (Empresa Media) a Ivana Zacha (GES, televize Prima), případně finanční skupinu Crane Constancy Investments, která odkoupila největší zajištěnou pohledávku Mladé fronty a dala najevo zájem o další spolupráci.

Havel & Partners se na krizi chystá už rok a půl, teď nabízí speciální hodinovou sazbu

sinfin.digital