Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Číně se mstí politika jednoho dítěte. Populace rychle stárne, Peking proto chystá „revoluční“ krok

Číně se mstí politika jednoho dítěte. Populace rychle stárne, Peking proto chystá „revoluční“ krok

Čína směřuje podle všeho k úplnému zrušení omezení porodnosti. Vyplývá to z připravovaného nového občanského zákoníku, který má schválit tamější parlament v roce 2020 a ve kterém není ani zmínka o tom, zda a kolik mají mít Číňané dětí. Informoval o tom čínský právní deník Ťien-čcha ž'-pao.

Pozvolné uvolňování politiky jednoho dítěte, kterou z obav z přelidnění vedla Čína od roku 1979, nastalo v roce 2015, kdy úřady povolily městským párům mít dvě děti. Povolení, které bylo dosud jen výsadou venkovských rodin, v nichž se jako první narodila dívka, nebo etnických menšin, přišlo poté, co čínské úřady zjistily, jak rychle stárne místní populace.

Kvůli nedostatku žen v plodném věku se ale změna na růstu počtu novorozeňat projevila jen pozvolně - v roce 2016 jich byl jen o milion více než o rok dříve. V roce 2017 navíc množství narozených dětí opět kleslo. K pomalému nárůstu porodnosti patrně přispěly i vysoké životní náklady a nákladná péče o děti.

Nedostatek žen je dán tím, že rodiče upřednostňovali syny, a tak nezřídka docházelo k interrupcím, když se zjistilo, že se má narodit dívka. V roce 2017 žilo v miliardové Číně o 33 milionů více mužů než žen.

Počet aktivních obyvatel, tedy osob s to pracovat (podle čínských statistik ve věku od 16 do 59 let), v zemi klesá už šest let po sobě. Loni jich bylo o 5,5 milionu méně než rok předtím – bylo jich 902 milionů, což představovalo 65 procent obyvatel.

Demografové předpokládají, že osob starších 60 let bude v Číně v roce 2050 487 milionů, což bude 35 procent obyvatel. Koncem roku 2017 jich bylo 241 milionů (17,3 procenta obyvatel).

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1