Expremiér Barak pro INFO.CZ: Blízký východ je tvrdý, Izrael je nejsilnější a musí to tak zůstat

Pavel Novotný

Byl izraelským premiérem i ministrem obrany, v převlečení za ženu se zúčastnil odvety za akci palestinských teroristů na mnichovské olympiádě z roku 1972. O 28 let později stál jen krůček od dohody s palestinským Jásirem Arafatem. Právě neúspěch jednání v americkém Camp Davidu zřejmě přispěl k politickému pádu izraelské levice nakloněné míru. Někdejší izraelský premiér a dlouholetý voják Ehud Barak (77) nyní přijel do Prahy v roli byznysmena zastupujícího firmy z IT a konopného průmyslu. Pro INFO.CZ při té příležitosti pohovořil o bezpečnostních hrozbách, napětí mezi USA a Íránem i situaci v Izraeli, kde se jen těžce rodí nová vláda. 

Přednášel jste v Praze (na CEVRO Institutu) o kybernetické bezpečnosti? Proč?

Celý svět zaznamenává dramaticky vyšší výskyt kybernetických útoků. Ušetřeno jich nezůstalo ani Česko. Podle našich analýz se situace do budoucna ještě zhorší. Chtěl jsem představit izraelské nástroje kybernetické bezpečnosti od firem, se kterými spolupracuji. Nabízíme je úřadům a vládním agenturám, které s jejich pomocí mohou bránit úderům stále schopnějších útočníků, ať jde o zločinecké skupiny, politicky motivované nepřátele či prostě jen jednotlivce, hackery, kteří se pak pokusí ukradené informace prodat.

Kdo je v tomto ohledu největší hrozbou pro Česko?

Nepřísluší mi je identifikovat, sami Češi jistě nejlépe vědí, kdo je ohrožuje. Obecně platí, že vůdčími globálními mocnostmi v této branži jsou – ať už je vnímáte jakkoli – USA, Rusko, Čína a Izrael. S tím, že jsme svědky zvýšeného úsilí KLDR a Íránu o vstup do pomyslného prestižního klubu.

Generálové Kima popraví, když poslechne Trumpa. Nemá tak silnou pozici, říká Zaorálek

sinfin.digital