Němci vyhlásili další ofenzivu. Tentokrát vodíkovou

Ačkoliv následky takzvané koronavirové krize budou stát Němce miliardy eur, troufá si německá vláda na další ambiciozní projekt v oblasti energetiky. Německá ministryně pro vědu a výzkum Anja Karliczeková (CDU) chce prosadit plán, který má do pěti let udělat z Německa světového lídra v oblasti výzkumu a energetického využívání vodíku. Jen v první fázi se počítá s náklady ve výši 930 milionů eur (24 miliard korun).

Program je natolik ambiciózní, že si nijak nezadá s dřívějším rozhodnutím Německa o vystoupení z jaderné energetiky. Německo by se mělo v oblasti využívání vodíku stát podobnou velmocí, jakými jsou Rusko a USA v oblasti kosmického výzkumu. „Potřebujeme v Německu vodíkový mys Canaveral,“ uvedla Karliczeková s odvoláním na známé vesmírné středisko na Floridě.

Inovační ofenzíva, nazvaná příznačně „vodíkové Německo“, by měla podle ministryně udělat už do pěti let z Německa „mistra světa v oblasti zeleného vodíku“. Miliardové investice se údajně vrátí díky tomu, že se německé „knowhow“ stane exportním artiklem. „Chceme v Německu zkoumat, vyvíjet a vyrábět technologie, které stanovují standardy po celém světě a mají potenciál k tomu, aby se staly novým tahounem značky Made in Germany,“ prohlásila Karliczeková.

Frei: Auta už nemají druhý život, vlastnit je bude luxus. Budoucnost je ve vodíku

sinfin.digital