Pokud by se jiný prezident choval jako Trump, USA by s ním informace nesdílely, říká bývalý špion CIA

ekb

Začátkem týdne světem otřásl další skandál amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle deníku Washington Post vyzradil ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi přísně tajnou informaci spojenou s teroristickou organizací Islámský stát. Prozrazení důvěrné zprávy, která pocházela od cizí zpravodajské služby, vyvolala poprask hlavně mezi bezpečnostními experty. Americký prezident tím podle nich podkopal důvěru Spojených států a hrozí, že tajné služby budou v předávání informací Washingtonu velmi opatrné. Potvrzuje to i bývalý pracovník CIA Steven Hall. „Jako bývalý důstojník CIA se obávám, že sdílení informací bez koordinace s našimi spojenci téměř jistě poškodí bezpečnost země,“ říká s tím, že právě Rusko není při sdílení tajných informací spolehlivým partnerem.

Proti kritice, která se kvůli vyzrazení tajné informace Rusům okamžitě snesla na hlavu amerického prezidenta, se Donald Trump ještě týž den ohradil na twitteru. „Jako prezident jsem chtěl informace Rusku poskytnout, na což mám naprosté právo,“ napsal 16. května na svém twitterovém účtu.

S tím Steven Hall, který měl v CIA 30 let na starosti vedení ruských operací, souhlasí. Jak píše v komentáři pro Washington Post, „prezident Trump může legálně sdílet utajované materiály s jakýmkoliv zahraničním lídrem“, háček je ale v tom, že informaci Spojené státy získaly od zpravodajské služby jiného státu (zřejmě od Izraele), který dopředu nesouhlasil s jejím zveřejněním.

Hrozí válka o Arktidu? Rusko tam žene vojenské síly, sousední země mají obavy

sinfin.digital