Sea Hunter vyplul. USA vysílají na lov ponorek futuristickou loď bez posádky

of

Spojené státy zařadily do služby první autonomní válečné plavidlo. Jmenuje se Sea Hunter a jeho úkolem je protiponorkový boj. Denní náklady na jeho provoz jsou minimální, a protože ho neřídí posádka, nikdy se nevyčerpá.

Sea Hunter neboli známý také jako Class III Unmanned Surface Vessel, se zrodil na rýsovacích prknech inženýrů pověstné americké technologické a vojenské agentury DARPA. Pokud jeho zkušební provoz ukáže životaschopnost celé technologie, podle všeho to bude znamenat stejně významný přelom v taktice a strategii, jako přechod z plachetního pohonu na parní nebo zařazení raket do výzbroje lodí.

Sea Hunter podle prvních údajů dokáže operovat s akčním rádiem vyšším než deset tisíc mil (18,5 tisíce kilometrů). To je dvojnásobek akčního rádia stávajících protiponorkových plavidel s konvenčním pohonem a lidskou posádkou. Sea Hunter je také výrazně ekonomičtější. Jeho denní provozní náklady činí zhruba patnáct tisíc dolarů. U torpédoborce je tato částka násobně vyšší – 700 tisíc dolarů.

ANALÝZA: Americké námořnictvo fatálně zesláblo. Roli světového četníka hraje s vypětím všech sil

sinfin.digital