V Rakousku zkouší nepodmíněný příjem pro děti. Čím chudší rodina, tím větší dostane příspěvek

Rakouská organizace Volkshilfe (Lidová pomoc) usiluje o to, aby každé dítě bez rozdílu mělo v Rakousku zaručenou určitou částku, s níž mohou rodiče disponovat při pokrývání jeho potřeb. Světově unikátní projekt, který je dětskou obdobou takzvaného bezpodmínečného příjmu pro všechny, by měl pomoci statisícům rakouských dětí z chudoby. Na to, jak nakonec dopadne, proto čekají i někteří čeští odborníci. INFO.CZ o projektu mluvilo s jeho vedoucí Judith Ranftlerovou.

Myšlenka, kterou se snaží Volkshilfe prosadit nejen v Rakousku, ale i v dalších zemích, je v podstatě jednoduchá. Místo současného složitého systému dětských přídavků by se podpora pro rodiny s dětmi maximálně zjednodušila. Rodiče úplně každého dítěte, a to včetně bohatých rodin, by na něj až do jeho 18 let dostávali od státu minimálně 200 euro (cca 5 200 korun) měsíčně. Čím příjmově chudší rodina, tím by byl příspěvek vyšší, a to až do maximální možné celkové částky 625 euro (cca 16 500 korun).

Právě taková suma by podle rakouských odborníků měla stačit k tomu, aby dítě oproti svým bohatším vrstevníkům nijak nestrádalo, mohlo si dovolit zájmové kroužky, koníčky, mělo dobrý přístup ke vzdělání i zábavě.

„Možnosti rozvoje dítěte a životní příležitosti by neměly být závislé na finančních možnostech rodičů. Se zavedením minimálního zaručeného příjmu pro děti by si každý mohl být jistý tím, že je rozvoj dětí finančně zabezpečený,“ uvedla pro INFO.CZ Judith Ranftlerová, která má unikátní rakouský projekt na starosti.

Holec: Šlachtova šlichta. Nejvíc pálí sám do sebe

sinfin.digital