Z českých sociálních sítí do Švédska: Šikana existuje, jde o to, jak se k ní postavíme

REPORTÁŽ ZE ŠVÉDSKA | Na konci května jsem na INFO.CZ napsal komentář k fenoménům, které dnes provázejí boj za ochranu životního prostředí, a strhl se poprask. Široce sdílený text obsahoval i pasáž o švédské školačce, která zapochybovala o smyslu pátečních studentských stávek, za což se dočkala šikany. Dramatické reakce, které článek vyvolal, byly dalším z důvodů, proč se tématu dál věnovat a osobně letět do Skandinávie. Takhle jsem situaci viděl ve Švédsku na vlastní oči.

Tu debatu jste na sociálních sítích možná zaznamenali i vy. A dost možná i vás překvapila. Reakce, které zmínka o školačce vyvolala, totiž rychle přerostly do osobních útoků na mě i moje kolegy, obvinění ze lží a do bizarních konspirací o zlovolném oligarchovi, který mi po večerech diktuje, co jak psát ve jménu uhelného byznysu.

Neřešila se podstata mého článku – že si klimatickou agendu uzurpují některé aktivistické skupiny – a konec konců brzy nešlo už ani o případ oné školačky. Pro pořádek zde zmíním text Vojtěcha Boháče, který se na větší ploše ozval jako první a jehož příspěvek byl snad alespoň zčásti psaný v dobré víře. Ačkoli vůbec nic nevyvrátil a nedokázal, posloužil jako munice pro salvu jedovatých výpadů od lidí, kteří s autorem souzní, zastupují striktně vyhraněný myšlenkový proud a stejně jako on si tak v první řadě potvrzovali vlastní pohled na svět. K jejich útokům už není třeba se vracet.

Každopádně, čím vyhrocenější „debata“ v Česku byla, tím víc vyniklo, jak se k případu staví v samotném Švédsku. Na začátku června jsem tam odletěl.

Část první: Příběh Sanny

Autorka původního textu o šikanované školačce Bitte Assarmová mi na mail odpověděla do půl hodiny a dohodli jsme si schůzku. Působí sympaticky a ochotně se mnou celý příběh školačky Sanny a její matky Leny rozebrala. Tyto jejich pseudonymy zachováváme v následujícím textu i my, ostatně byla to podmínka pro další komunikaci.

Z lithia nic nebude? Němci mají náskok, české ložisko se možná vůbec neotevře, říká geolog

sinfin.digital