Zeman musí Babiše odvolat, vyčkávání jde tolerovat do příštího týdne, říká ústavní expert Wintr

Ústava hovoří jasnou řečí, prezident republiky musí vyhovět návrhu premiéra na odvolání ministra bez zbytečného odkladu. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ to říká ústavní expert Jan Wintr. „Nedokážu přesně kvantifikovat, po kolika dnech by bylo jeho nekonání již protiústavní a po kolika dnech už hrubě protiústavní, záleží samozřejmě také na okolnostech,“ vysvětluje. Podle něj je nicméně legitimní, že chce prezident vědět, jak bude funkce ministra financí obsazena a jak si premiér představuje další fungování vlády. Odklad, který vzniká touto otázkou, není podle Wintra zbytečný. Pokud by k aktu odvolání ministra došlo někdy kolem 18. nebo 19. května, tedy po Zemanově návratu z Číny, zdůrazňuje Wintr, bude ještě na hraně tolerance: „Pořád by to podle mého soudu bylo na hranici odvolání bez zbytečného odkladu.“

Prezident Miloš Zeman podmínil odvolání ministra financí tím, že musí sociální demokraté vypovědět koaliční smlouvu. Podle něj se premiér vzdal dobrovolně části svých ústavních pravomocí, neboť se v koaliční smlouvě zavázal, že bude výměny ministrů konzultovat s předsedy jednotlivých vládních stran. Co na tuto Zemanovu konstrukci říkáte?

Podle mého názoru nejde o platný argument. Koaliční smlouva totiž nemá právní význam. Je to pouze politické ujednání, mezi koaličními stranami, které je zavazuje politicky. V podstatě jde o něco na způsob gentlemanské dohody, která skutečně nemá žádný právní význam. Nehledě na to, že se předseda vlády svých ústavních kompetencí nemůže vzdát, neboť vyplývají z našeho právního řádu. Konstrukce prezidenta je zkrátka celá chybná. Koaliční smlouva je v tomto případě zcela irelevantní.

Myslíte si, že prezident tímto svým požadavkem sleduje něco podstatnějšího, anebo jde pouze o zdržovací taktiku?

To nechci soudit. Mohu pouze říct, že to není relevantní argument při výkonu prezidentské pravomoci. Mohl by možná poukázat na to, že jde o porušení koaliční smlouvy a dotazovat se premiéra, jaké budou jeho další kroky a na jakém půdorysu bude vláda pokračovat ve svém vládnutí. Nicméně pokud by mu premiér neodpověděl a trval na svém návrhu, tak kvůli jasnému znění článku 74 Ústavy by byl v takovém případě prezident povinen konat a odvolat ministra financí. Jinak řečeno, koaliční dohodu lze nastolit jako téma, avšak to neznamená, že by se premiér vzdával svých práv.

Špidla: Zeman se myšlenkově zasekl, překalkuloval to a může prohrát

sinfin.digital