Nejmladší senátor Wagenknecht: Politik musí říct své rozhodnutí nahlas, nechci hráz mezi Senátem a Sněmovnou

Markéta Žižková

Lukáš Wagenknecht, který kandidoval do Senátu jako nezávislý za Pirátskou stranu, se stal nejmladším senátorem v historii Česka. Podle jeho slov ale věk není žádným handicapem. V horní komoře chce bojovat za transparentní veřejnou správu. „Když má politik jakýkoliv názor, tak by ho měl být schopný obhájit. Není to ani rok zpátky, kdy vláda dokonce zkoušela přijít s návrhem, že bude kabinet jednat neveřejně, že hlasování nebudou jmenovitá,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ. „Rozhodnutí musí být kvalifikované a mělo by být publikované. To je prevence, aby se neděly věci, které nejdou zpět zkontrolovat a dohledat. Je to standardní věc, která tu už dávno měla být,“ dodává Wagenknecht.

O vás se v souvislosti se zvolením do horní komory lze nejčastěji dočíst, že jste nejmladším senátorem v historii Česka. Vnímáte to jako výhodu, nebo naopak překážku?

Myslím, že u senátora jsou důležité hlavně kompetence, které by měl mít pro prosazování věcí, které má naplánované pro své období. Svůj věk jako handicap nevnímám. Věk pro senátora splňuji a to je asi celé, co bych k tomu chtěl říct.

Podle vás by měl být Senát aktivnější. Může k tomu přispět i to, že v rámci věkového rozložení v horní komoře budete patřit k těm mladším. Jak by ta aktivita měla vypadat v praxi?

Senátor má podle mého názoru dvě role. Primární je projednávání návrhů zákonů, které přijdou ze Sněmovny a tak dále.

Jediný nový senátor za ANO: Při změně ústavy mi naskakuje červená, vláda musí počítat s těžší pozicí

sinfin.digital