Bude Brno inspirovat aliancí malých stran? Museli jsme si toho už dost vyříkat, říká Reiner

Spojování menších stran, které jsou v průzkumech ve stínu hegemonického ANO a spíše balancují na pětiprocentní hranici, je v posledních měsících velkým tématem tuzemské politiky. V tomto ohledu může být pro „velkou“ politiku zajímavé i dění na obecní úrovni. V komunálních volbách v Brně loni strany politického středu – Starostové a nezávislí, TOP 09, Zelení a Žít Brno – získaly v součtu přes šestnáct procent hlasů, ale žádná sama o sobě nepřekročila práh pro účast v zastupitelstvu. Následná snaha o integraci vyústila v ustavení platformy Otevřené Brno, na níž se podílí lidé ze Zelených, Žít Brno a Idealistů. Spisovatel, nakladatel a zastupitel Žít Brno v Brně-střed Martin Reiner v rozhovoru pro INFO.CZ dodává souvislosti a odhaluje plány.

Loni jste se rozhodl pro politické angažmá. Jeden rok není zas tak dlouhá doba, ale přesto: jaká je vaše základní zkušenost s politikou?

Že i v politice, přinejmenším té komunální, jsou lidé, s nimiž člověk musí komunikovat. Že i v politice lidé různými způsoby něco vyjadřují a vy se jim musíte snažit porozumět. A musíte naopak dokázat věci sdělovat tak, aby rozuměli oni.

Nic šokujícího ani „mafiánského“ jsem zatím nezažil, ale taky rovnou řekněme, že jsem reálné moci vzdálen natolik, že nejsem jako jedinec moc zajímavý a do spousty věcí nevidím. Ale jako „politická rozcvička“ je pozice opozičního zastupitele na Brně-střed výborná.

Před rokem jsme spolu mluvili o nutnosti integrace stran, které se ve volbách přetahovaly o prakticky identické voliče a nakonec de facto propadly. Minimálně o volbách na magistrát to platí. Dnes veřejnosti představujete platformu Otevřené Brno. Je to to, co jste měl na mysli? A proč to trvalo tak dlouho?

Nejde o integraci, ale o velmi úzkou spolupráci na společném projektu. A ano, trvalo to celé déle, než bych předpokládal, ale nejprve bylo nutné si hodně věcí nejen vyříkat, ale určitým způsobem i natrávit uvnitř jednotlivých uskupení, tedy zejména v Žít Brno a Straně zelených.

Konec konfrontacím. Žít Brno se teď musí zasadit o integraci liberálních hlasů, tvrdí Reiner

sinfin.digital