Kolaps D1 je symbol, že země ani dneska zas tak nevzkvétá. STAN to může změnit, věří Rakušan

Budoucnost STAN v české politice, ale i trable řidičů a neprůjezdnost dálnice na D1 nebo odkaz Václava Havla. O tom všem mluvil politický reportér INFO.CZ s prvním místopředsedou Starostů a nezávislých a starostou Kolína Vítem Rakušanem, kterého europoslanec Stanislav Polčák v úterý ve sněmovně označil za jednoho z favoritů na post předsedy hnutí. Vít Rakušan v rozhovoru předestírá, kterak by Starostové mohli sehrát roli integrující síly české politiky ve středu a napravo od něj.

Je to sedm let, co zemřel Václav Havel. Dopoledne jsem si pouštěl jeho slavný první prezidentský projev, ve kterém mluvil o tom, že naše země nevzkvétá. Tady ve sněmovně se přitom dnes dlouho řešila neprůjezdná dálnice D1. Není to symbolické a po téměř třiceti letech od listopadu 1989 absurdní?

Je to krapet hořce úsměvný symbol, který svědčí o tom, že ani po těch skoro třiceti letech není zdaleka všechno v naší zemi v pořádku. Dálnice D1 je skutečně jistým symbolem, avšak pokud by tady vše ostatní fungovalo, tak bych si v zácpě na D1 možná i s chutí postál. Především si ale myslím, že se naše společnost za těch necelých třicet let neuzdravila.

Je to dědictví komunistického panství, které vnímám v tom, že tady lidé ještě pořád nejsou zvyklí jednat samostatně, nejsou zvyklí si ověřovat informace, ba naopak jsou zvyklí často slepě věřit autoritám, věří jednoduchým řešením a také tomu, že za ně někdo něco zařídí, případně slíbí, že bude líp. Právě tyto hlubší návyky se nám nepodařilo změnit. A pak je to už na větší analýzu a rozbor příčin naší současné situace.

STAN chce i po fiasku kandidátku s KDU-ČSL. „Křiklouny typu Klause ml. nebereme,“ říká Polčák

sinfin.digital